Op zaterdag 25 juni reden we de club rit Rondom Groningen. Deze tocht was door Albert Kieft georganiseerd en voerde ons langs de buitengrens van de provincie Groningen. Negen clubleden zijn deze uitdaging aangegaan en melden zich voor deze monsterrit.


In totaal hadden we meer dan 300 km voor de boeg als we 6:00 uur vertrekken van de Sportlaan. Eerst gaat het langs de grens Friesland-Groningen richting Lauwersoog, via de dijk (met veel schapen en hun stront) naar de koffie met appelgebak in 't Zielhoes te Noordpolderzijl.

Onderweg werd er nog een goede daad verricht door een schaap te bevrijden dat vast zat in een vee rooster.

 

 

 

 

 

Na de koffie fietsen we langs de Eemshaven in de richting van Delfzijl. Daar hebben we even geposeerd met/voor een fan.

Dan verder langs de oevers van de Eems en de Dollart naar Nieuw Statenzijl om dan naar het zuiden af te buigen. Helaas werd vanaf daar (ongeveer) het weer slechter. Dachten we eerder nog dat de buien wel weg zouden trekken naar het Oosten wisten we toen wel beter.

We fietsten dan een klein stukje over de grens in naar Bad Nieuweschans “de Poort van Groningen” te kunnen genieten van een prima verzorgde lunch. We maken meteen van de gelegenheid gebruik om ook maar wat droogs aan te trekken. We zitten op de helft!

Na de lunch fietsen we (door de regen) richting Bourtange. Leuk vestingstadje! Na de zeedijk fietsen we nu door een ander landschap, via het Ruiten A kanaal naar het zuidelijkste puntje van de route Ter Apel. Van daar gaan we weer naar het Noordwesten. Langs het Musselkanaal en Stadskanaal (wat een eind kanaal is dat) weer richting wat bekender gebied rond Zuidlaren, Haren en het Paterswolde meer. We fietsen dan onder het Leekstermeer langs en zijn dus even in de Provincie Drenthe. Vanaf Leek fietsen we nog een klein stukje door Groningen richting De Wilp om vervolgens bij Frieschepalen weer Friesland te bereiken.

 

 

 

 

Inmiddels is het dan alweer enigszins opgedroogd, maar dat betekent niet dat er geen verassingen meer waren. Want wie verwacht nu dat je door een ree aange.... euh aangereden is dat de juiste term? Nou ja dat een ree besloot dwars door ons groepje de weg over te steken. We zagen de ree al weglopen (geschrokken van ons) maar voordat we er erg in hadden stak hij over en raakte daarbij het voorwiel van Gerben. Dat was natuurlijk schrikken, maar gelukkig is niemand gewond geraakt en is er niets kapot.

Moe maar voldaan bereiken we zo de startplek in Drachten. In totaal hebben we zo'n 310 km afgelegd, hebben we 7 lekke banden gehad, 175 km door de regen gefietst, en zijn we in totaal (met alle pauzes en stops) zo'n 16 uren onderweg geweest. 

Via deze weg willen wij (de negen deelnemers) onze hartelijke dank uitspreken aan Albert Kieft die deze tocht prima georganiseerd had en ons onderweg op de juiste momenten van een hapje en een drankje heeft voorzien. Zelfs aan pannenkoeken was gedacht. Wellicht moeten we de keus van het weer nog even evalueren, maar verder niets dan lof!

Foto's vind je HIER.