Vorige week heb ik namens het bestuur aandacht besteed aan het 25 jarig lidmaatschap van Nanke en Jan van Gelderen.

In 1989 heeft Jan Jonkman indertijd het initiatief genomen om een tourfietsclub in Drachten op te richten. Dit was ter sprake gekomen tijdens de 2 daagse fietstocht Ureterp - Tecklenburg VV.

Op 28 februari 1990 word de eerste officiële vergadering gehouden onder interim voorzitterschap van Dhr. J. Stienstra. Er waren op dat moment 22 leden. Waaronder Nanke en Jan van Gelderen, Cor de Haan, Riemer Bosma en Douwe Veltman. En in december 1990 waren er 55 leden. Ook werd toen het eerste officiële bestuur benoemd met als voorzitter Gerrit Hiemstra en Cor de Haan als penningmeester.

We weten nu waar onze prachtige club naar toe is gegroeid, mede dankzij hun enthousiasme.

Het was heel gezellig bij Nanke en Jan. Echte fietsliefhebbers pur sang. Ze vertelden hele verhalen over prachtige fietstochten in combinatie met kamperen. In binnen en buitenland. Ook hebben zij al menig z.g. "Landelijke Fietsroutes" gefietst. En draaiden zij hun hand niet om voor het organiseren van 350 kilometer lange clubritten. Om gezondheidsredenen van Jan hebben zij hun fietsen moeten verkopen en zijn zij geen lid meer van onze club. Maar inmiddels fietsen zij sinds enige weken weer. Maar nu op een tandem.

De geweldige pijlen die Ftc. Smallingerland gebruikt, zijn helder geel (NS-geel) met zwarte punten. Voor Jan die slechtziende is, zijn dit de ideale kleuren. Deze pijlen zijn toevallig ook door hem ontworpen en gemaakt en worden ook nog steeds gebruikt. Jan is hier wel een paar zaterdagen in de FRAM-werkplaats mee bezig geweest.

Ik wens Jan en Nanke, en ik denk dat ik namens alle leden mag spreken, nog heel veel geluk samen met heel veel fietsplezier.

Namens het bestuur,
Jan Erkelens